Dit kun je zelf doen

Je speelt zelf ook een grote rol bij het verbeteren van de waterkwaliteit. Door bijvoorbeeld geen chemicaliën of medicijnen door de gootsteen te spoelen. En nog een paar dingen te doen of juist te laten. Een paar voorbeelden:

Breng olie en frituurvet naar een verzamelpunt

Niet alleen olie en frituurvet. Ook terpentine, medicijnen en alle andere chemicaliën gaan naar het milieupunt. Deze stoffen zijn echt te schadelijk voor het milieu en heel moeilijk uit het afvalwater te zuiveren. Makkelijk te onthouden: alleen vloeibare etensresten, schoonmaak- en afwaswater gaan in de gootsteen of in het toilet.

Was je auto in de wasstraat

Wat ooit zo gewoon was….je auto op straat wassen. Tijden veranderen en het is nu beter om naar de wasstraat te gaan. Dat voorkomt vele liters aan water met rubber- en olieresten. Ook zeep en wax komen niet meer in het riool terecht.

Voer de eendjes een klein beetje brood

Wie krijgt er geen nostalgische gevoelens bij het eendjes voeren? Toch is het in sommige gemeenten al verboden. Want er gaat teveel brood de sloot of de vijver in. Het water wordt troebel, er komt meer blauwalg die giftig is en het water gaat stinken. Een sneetje kan nog wel, maar liever niet meer.

Gebruik geen of natuurlijke onkruidverdelgers

Onkruidverdelgers bevatten vaak chemische stoffen. Ze doen hun werk tegen onkruid maar daarna spoelen ze via het grondwater weg en dan zijn ze nog niet uitgewerkt. Da’s niet goed voor de dieren die in het water leven.
Suggestie: Ouderwets ‘krabben’ is het allerbeste om te doen en als je toch een natuurlijke onkruidverdelger wil gebruiken kijk dan goed dat je er niet teveel van gebruikt. Kijk ook www.onkruidvergaat.nl voor goede tips

Voorkom zwerfafval op straat

Het afval dat je ziet, ligt op straat of in de berm. Er is ook heel veel afval dat je niet ziet en dat ligt in het water, op de bodem. Door de wind of door een flinke regenbui komt het van de straat in het water terecht. Het water vervuilt en de vissen eten afval en plastic. Voorkom dus zoveel mogelijk afval op straat. 

Ruim hondenpoep direct op

Ook op plekken waar dat niet hoeft, kun je toch beter de hondenpoep oppakken. Door een regenbui kan het de sloot of rivier in spoelen en dan komen de stoffen volledig in het grondwater terecht. Je verwacht het misschien niet, maar hondenpoep zorgt voor een behoorlijke verontreiniging van het oppervlaktewater.

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar samenschoonwater@wsrl.nl